Hur du som företagare samlar dina mikrolån

Som företagare är det inte alltid man har möjligheten att finansiera alla de projekt och framtidsplaner man har för företaget. För att förverkliga dessa är det vanligt att man tar ett eller flera mikrolån för att få in kapital. Ibland kan det vara så att man befinner sig i en situation där man snabbt behöver få in likvida medel i företaget.

Vissa lånegivare är snabbare på att godkänna en låneansökan och betala ut pengarna än andra, detta beror också på hur stort lån du behöver ta. Mikrolån är ett av de vanligaste alternativ för lån av mindre karaktär. Vad som är viktigt att tänka på om du ska ansöka om mikrolån till ditt företag är att jämföra olika långivares avgift- och räntekrav för att minimera kostnaderna. Det kan du exempelvis göra på Mikrolånen.se.

Har du tagit många mikrolån till ditt företag har du troligtvis flertalet separata lånekostnader per månad. Ett tips är då att du samlar alla dina mikrolån till ett för att få bättre koll på företagets ekonomiska situation. Nedan följer 3 tips på vad du ska tänka på då.

1. Ha ett väl fungerande ekonomisystem

Innan du söker om ett nytt, större lån för att samla tidigare mikrolån är det viktigt att du ser till att företaget har ett bra fungerande ekonomisystem. Om företaget genom olika budgetar, så som resultat- och likviditetsbudgetar, kan redogöra för lånegivaren att man har koll på företagets intäkter, utgifter, kostnader och skulder för att öka chanserna att få lånet beviljat.

2. Jämför alternativ innan du samlar dina mikrolån

Har du bestämt dig för att samla företagets tidigare mikrolån är det bra att se över dina nuvarande kostnader först. Väljer du att samla dina mikrolån är det för att minska företagets lånekostnader och inte tvärt om. Gör upp en tydlig plan för företagets nuvarande räntekostnader och jämför med alternativ som finns för att samla lånen. Det kan även vara bra att väga in andra villkor för det nya lånet. Är det exempelvis en väldigt hög uppläggningsavgift kanske det är bättre att behålla mikrolånen och göra upp en plan för hur dessa ska betalas av.

3. Låna inte mer än du behöver

Även om det möjligtvis går att låna mer pengar till ditt företag bör detta undvikas eftersom det även kan påverka din personliga ekonomi. Driver du en enskild firma eller ett handelsbolag har du personligt ansvar för företagets skulder, vilket i slutändan kan innebära att du får betala tillbaka mikrolån och liknande ur egen ficka.

Känner du att lite extra likvida medel hade gjort ditt företag gott för att kunna främja tillväxten eller för att finansiera något nytt projekt är istället ett tips att du i budgeten lägger till en post för sparande. Du kommer då på sikt kunna förverkliga dina drömmar för företaget utan att spendera onödiga pengar på ränta för mikrolån.